• Hrvatski

Dođite i uživajte u našim vinogradima

Vinogradi

Dalmacije

Dalmacija je cijelom površinom protkana vinogradima. Područja pod lozom su međusobno dosta različita, ne samo po sortimentu već i po klimi, sastavu tla i drugim ekološkim uvjetima, što omogućava dobivanje velikog broja različitih i osebujnih vina.

Sjeverna Dalmacija
Centralna i Južna Dalmacija
Dalmatinska zagora

Sjeverna Dalmacija ima svoju osebujnu klimu i sastav tla i tome prilagođeno vinogradarstvo. Ono je bliže jednim djelom mediteranskom a drugim kontinentalnom tipu uzgoja vinove loze. Vinogradi se pružaju kroz čitavo ovo područje od najsjevernijih na otoku Viru, preko onih razasutih po kršu te plantažnih vinograda u zaravni Ravnih kotara i Petrova polja do vinograda uz more u okolici Petrčana, Zadra, Vodica, i Primoštena.

Zadar
Benkovac
Knin
Drniš
Biograd
Primošten
Šibenik

U srednjoj i južnoj Dalmaciji ne samo da su najveće vinogradarske površine već su i vinarski najznačajnije. Mnogi ovo područje nazivaju srcem hrvatskih vina, misleći u prvom redu na srednje dalmatinske otoke i poluotok Pelješac. Karakteristika ove regije su vinogradi koji se uglavnom obrađuju na tradicionalan način, pretežno bez primjene suvremenih metoda i teške mehanizacije. Dosta surovi prirodni uvjeti i teška pristupačnost terenu traže od težaka velike napore u obradi. S druge strane takvi uvjeti stvaraju prirodnu osnovu da se dobije grožđe od kojeg se proizvodi vino izuzetnih osobina i visoke kvalitete.

Bol
Jelsa
Stari Grad
Hvar
Vis
Korčula
Makarska
Dubrovnik
Trogir
Ston
Omiš
Split
Supetar

Zagora Dalmacije smjestila se u jadranskom zaleđu kojeg od mora dijele planine Mosor i Biokovo, a sačinjavaju ga vinogorja: Sinjsko-vrličko vinogorje, Imotsko vinogorje i Vrgorsko vinogorje.

Sinj
Vrlika
Imotski
Vrgorac

Okusite

Izvorne sorte grožđa

Iz vinograda “ljepote i sunčevog bogatstva“ iznikla su vina Dalmacije koja se nude na tržištu u zemlji i inozemstvu. Osobitost i raznolikost vina oblikuje podneblje ali i ljudsko djelovanje. Ovo područje bogato je izvornim sortama grožđa, od kojih se mnoge mogu samo ovdje naći, po čemu je Dalmacija jedinstvena u svijetu.